Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Το Artistic Studio Oriental Expression ιδρύθηκε από την Άννα Δημητράτου με στόχο να μοιραστεί την ομορφιά και τη χαρά των χορών Oriental και Bollywood στην Ελλάδα. Με τα χρόνια, το στούντιο εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό πυρήνα για χορευτές κάθε επιπέδου. Πιστεύουμε ότι ο χορός είναι μια ισχυρή μορφή έκφρασης που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος χορευτής, το υποστηρικτικό και φιλόξενο περιβάλλον μας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
Οι Δάσκαλοι της σχολής
Οι δάσκαλοί μας, υπό την καθοδήγηση της Άννας Δημητράτου, φέρνουν στο στούντιο μια πληθώρα εμπειρίας και πάθους. Ο καθένας τους είναι αφοσιωμένος στο να εμπνέει τη δημιουργικότητα και να καλλιεργεί το ταλέντο του κάθε μαθητή.
Άννα Δημητράτου
Δασκάλα Oriental & Bollywood
Ηθοποιός, δασκάλα Bollywood και ανατολίτικων χορών, χορογράφος και χορεύτρια, Pilates trainer είναι ορισμένα από τα γνωρίσματα που μπορούν να περιγράψουν την Άννα Δημητράτου. Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Studio Oriental Expression, καθώς και η ιδρύτρια της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Bollywood και Oriental και είναι μέλος του Διεθνές Συμβουλίου Χορού της UNESCO, ενώ παράλληλα είναι η Διοργανώτρια του μοναδικού και μεγαλύτερου «Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών» στην Ελλάδα από το 2013.
H Άννα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το θέατρο από την ηλικία των 14 ετών και σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ίασμος» απ’ όπου και αποφοίτησε (2000 – 2003). Έχει λάβει μέρος σε αρκετές παραστάσεις στο θέατρο, σε ταινίες μικρού μήκους και σε τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα ασχολήθηκε με το χορό. Για πολλά χρόνια διδάχθηκε σύγχρονο, κλασικό και μοντέρνο καθώς και ανατολίτικους χορούς (Oriental, Bollywood, Bharatanatyam, Kathak).
Επιπλέον, έχει πτυχίο στο πιλάτες και είναι εκπαιδεύτρια. Έχει χορογραφήσει και παρουσιάσει Bollywood και Oriental για πολλές παραστάσεις, για το θέατρο και για διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.
Έχει διδαχθεί ανατολίτικους χορούς στην Αίγυπτο και κυρίως στο πολύ σημαντικό “Nile Group Festival”. Έχει μελετήσει φολκλορικούς και μοντέρνους αραβικούς χορούς όπως Saidi, Klalijee, Raqs Sharki, Balladi, Nubian, Ghawazee, Shaaby όπως επίσης και μοντέρνες μορφές αυτού του χορού μεταξύ των οποίων και το Tribal Fusion Bellydance, με την καθοδήγηση δασκάλων όπως Mahmoud Reda, Farida Fahmy, Osama Emam, Lubna Emam, Tito Seif, Ahmed Fekry, Randa Camel, Mohamed Shahin, Camelia of Cairo, Sadie Marquardt και Prince Kayammer.
Το 2007 έγινε μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χορού, CID (UNESCO) και ίδρυσε το Artistic Studio Oriental Expression στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με γνωστούς δασκάλους άρχισε να διδάσκει ανατολίτικους χορούς και να συμμετέχει σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσω της συνεργασίας της με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού έχει την ικανοποίηση να χορηγεί Διεθνή Διπλώματα Χορού κάθε χρόνο.
Έχει διαγωνισθεί σε διάφορούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, και η ομάδα της έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον «The Nile Group Oriental Dance Competition» ο οποίος έλαβε χώρα στο Κάιρο το 2009.
Το 2013 ιδρύει την 1η Ακαδημία Bollywood στην Ελλάδα. Από τότε έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα, πολλούς Ινδούς δάσκαλους και χορογράφους για να εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές της Ακαδημίας. Τον Απρίλιο του 2013 διοργάνωσε το 1ο Bollywood Flash Mob στην Ελλάδα, στην πλατεία Κεραμεικού στην Αθήνα, με την ευκαιρία του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.
Το 2013 σχημάτισε μια επαγγελματική ομάδα χορού Bollywood, η οποία από τότε έως και σήμερα παρουσιάζει τον χορό Bollywood σε διάφορα φεστιβάλ και δημοφιλή τηλεοπτικά show με μεγάλη επιτυχία. Έχει επίσης φιλοξενηθεί στα περιοδικά People και Lifo.
Η Άννα έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην Ινδία όπου έχει διδάξει χορό Bellydance και Bollywood σε πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές χορού και χορευτικές ομάδες. Επιπλέον, ταξιδεύει κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη για να διδάξει και να χορέψει.
Έχει επίσης δημιουργήσει δυο ομάδες χορού oriental τις «Magnunas» και τις «Bellydance Queens» οι οποίες έχουν συμμετάσχει και κερδίσει σειρά διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς χορού Oriental. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται στα social media τους λογαριασμούς “Bellydance Athens Greece” και “Bollywood Greece” οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς με όλες τις χορευτικές της δραστηριότητες.
Το 2016 δημιουργεί έναν ακόμη θεσμό, το «Oriental Expression Awards» ο οποίος διοργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό χορού oriental «Spring International Bellydance Competition» που λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη, καθώς και τον «International Bollywood Dance Competition» ο οποίος πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Bollywood και πολυπολιτισμικών χορών». Στις διοργανώσεις αυτές προσκαλούνται διάσημοι δάσκαλοι και κριτές χορών Bollywood και Bellydance από όλο τον κόσμο. Η Άννα Δημητράτου προεδρεύει των οργανωτικών επιτροπών των διαγωνισμών.
Η Άννα συνεχίζει το ταξίδι της στο χώρο των Ανατολίτικων και Ινδικών Χορών, ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ινδίας.
Sumon Rudra
Ινδός δάσκαλος, χορογράφος και performer
O Σουμόν Ρούντρα είναι Ινδός χορογράφος, δάσκαλος και χορευτής, ο οποίος αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Κατέχει δυο διπλώματα Σύγχρονου Χορού και είναι ο πρώτος Ινδός χορευτής ο οποίος έλαβε Δίπλωμα Σύγχρονου Χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας (2017). Έχει επιπλέον εκπαιδευτεί σε επαγγελματικό επίπεδο στο Μπαλέτο, στον Σύγχρονο Χορό καθώς και στους κλασικούς Ινδικούς χορούς Bharatanatyam και Kalaripayattu.
Λάτρης του χορού Bollywood έγινε αναπόσπαστο μέλος της 1ης Ακαδημίας Χορού Bollywood στην Ελλάδα στην οποία εργάζεται ως δάσκαλος, χορογράφος και χορευτής. Απασχολήθηκε ως βοηθός χορογράφου και χορευτής στο 1ο Μιούζικαλ Χορού Bollywood στην Ελλάδα και συχνά προσκαλείται να διδάξει και να χορέψει σε διάφορες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Γαλλία, η Βουλγαρία, Φιλανδία και αλλού). Έχει επίσης λάβει μέρος σε show μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών όπως το Mega, το Epsilon και το Star Channel.
Είναι ο πρώτος χορευτής που παρουσίασε τον χορό Bollywood στην δημοφιλή εκπομπή της τηλεόρασης “So You Think You Can Dance Greece” και μάλιστα χορογράφησε το Show των Ημιτελικών αλλά και το Grand Finale της σεζόν. Μαζί με την επαγγελματική ομάδα της 1st Bollywood Dance Academy Greece, ήταν το πρώτο Group Bollywood Dance που κατάφερε να διακριθεί έως και τους ημιτελικούς της γνωστής τηλεοπτικής παραγωγής “Greece Got Talent” το 2017.
Ο Σουμόν διδάσκει και χορογραφεί Bollywood και σύγχρονο χορό σε διάφορες σχολές χορού στην Αθήνα. Επιπλέον ταξιδεύει, διδάσκει σεμινάρια και συμμετέχει σε διάφορα διεθνή χορευτικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη. Έως τώρα, έχει διδάξει συνολικά πάνω από 70 σεμινάρια σε 25 πόλεις σε όλο τον κόσμο!
Ελισάβετ Δακουτρού
Tribal Fusion Bellydance
Η Ελισάβετ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε μαθήματα κλασικού μπαλέτου σε μικρή ηλικία. Ξεκινάει τις σπουδές της στον κλασικό και σύγχρονο χορό και το 2006 αποφοιτά από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη. Στη συνέχεια της πορείας της
ανακαλύπτει και το Fusion bellydance παρακολουθώντας αμέτρητα σεμινάρια από Έλληνες και ξένους δασκάλους.
Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό από το 2006 και fusion bellydance από το 2015 έως σήμερα ενώ παράλληλα χορεύει και χορογραφεί
συμμετέχοντας σε πολυάριθμα φεστιβάλ και παραστάσεις. Επίσης, συνεχίζει την χορευτική της εξέλιξη παρακολουθώντας εντατικά σεμινάρια και στο εξωτερικό όπως το Trinity Laban Dance summer school στο Λονδίνο.
Στόχος της όταν διδάσκει είναι να προάγει την αυτοπεποίθηση και την δημιουργικότητα των μαθητών χτίζοντας παράλληλα δυνατή τεχνική και
καλλιτεχνικότητα.
Μαρία Μαγδαληνή
Oriental
Η Μαρία Μαγδαληνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα . Σε ηλικία 4 χρονών ξεκίνησε ρυθμική και συνέχισε με ενόργανη, μπαλέτο, σύγχρονο, hip hop, καθώς επίσης και με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η πρώτη επαφή της με το Oriental και γενικότερα με τους χορούς της Ανατολής ήταν το 2011. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μαθημάτων και σεμιναρίων (modern jazz, pilates, yoga, bollywood, oriental και tribal fusion) με καταξιωμένους χορευτές και χορογράφους από Ελλάδα και Εξωτερικό ( Mohamed Shahin , Marta Korzun , Mercentes Nieto, Alla Kushnir , Julia Farid, Sonia Ochoa, Yanna Kruppa Osama Emam, Jashira , Saidie Marquardt, Νέλλυ Γλυκιώτη Άννα Δημητράτου, Εριφύλη Νικολακοπούλου κ.α.).
Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στους ανατολίτικους χορούς στο Artistic Studio Oriental Expression δίπλα στην Άννα Δημητράτου και έχει αποκτήσει Δίπλωμα πιστοποιημένο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού (International Dance Council - CID), ενώ παράλληλα είναι μέλος και προπονήτρια της χορευτικής ομάδας oriental “Magnunas” που κατέκτησε την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «2nd Spring International Bellydance Competition» (2017) και την 1η θέση στον «4rth Spring International Bellydance Competition» (2019) που διοργανώνει το Oriental Expression Awards.
Η Μαρία διδάσκει σε ομαδικά τμήματα ενηλίκων και παιδιών καθώς και σε ατομικά μαθήματα!
Κλεονίκη Καραχάλιου
Κλασσικός Ινδικός Χορός
H Κλεονίκη Καραχάλιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή της Νέλλης Καρρά και Ινδικό κλασικό χορό στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ινδία. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο Λαμπέτη ,το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Μορφές Έκφρασης και το θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη. Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζεται με την ομάδα Artika παίζοντας σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη και την ηθοποιό και θεατρολόγο Ελένη Καραγιώργη, σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής C. ORFF με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη και με τη μουσικό Μαρία Φιλιάνου στο Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο χορού για βρέφη και νήπια με τη χορεύτρια και χορογράφο Βιτόρια Κοτσάλου.
Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική στις Μορφές Έκφρασης (2007-2014), στο Ωδείο Athenaeum (2014-2016), στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών Λίας Δελημιχάλη στην Σαλαμίνα (2014-σήμερα), στο νηπιαγωγείο Φιλαράκια (2015-σήμερα), στον παιδικό σταθμό Χαρούμενα Πρωινά (2016-σήμερα). Παράλληλα, διδάσκει Ινδικό χορό στο Artistic Studio Oriental Expression (2014-σήμερα) και στον πολυχώρο της Αyurveda Hellas (2017-2018).
Μαρία Ιωσήφ
FAT CHANCE BELLY DANCE®STYLE
Η Μαρία-Ιωάννα Ιωσηφίδη γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι απόφοιτος Τουρκικής φιλολογίας, από το Τμήμα Φιλολογίας Γλώσσας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
Είναι κατοχυρωμένη δασκάλα Πολυνησιακών χορών, από την MIKEA ACADEMY OF POLYNESIAN DANCES στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, TRIBAL FUSION BELLY DANCE και FAT CHANCE BELLY DANCE®STYLE (FCBD®STYLE-ATS ,AMERICAN TRIBAL STYLE) από την Carolena Nericcio, ιδρύτρια της FAT CHANCE BELLY DANCE, Ink με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και την Megha Gavin, και είναι SISTER STUDIO FCBD® στην Αθήνα και μέλος των προγραμμάτων FatChance® Continuing Education (FCCE) (Πρόγραμμα μόνιμης επιμόρφωσης διδασκόντων) tribal pura της FCBD® και κάτοχος ερασιτεχνικού πτυχίου χορού Oriental από την IDTA.
Έχει δημιουργήσει τις χορευτικές ομάδες ΕΥΡΥΝΟΜΗ (EURYNOME TRIBE), η οποία εξειδικεύεται στο στυλ FCBD®STYLE, KA HIKINA Polynesian dances, η οποία είναι και η πρώτη Ελληνική ομάδα πολυνησιακών χορών, Aλουστίνες Oriental Group και ήταν μέλος του tribal ντουέτου ΑΛΒΕΔΟΝ.
Ραφαέλα Κωνσταντοπούλου
Bollywood
Η Ραφαέλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε πρώτη επαφή με τον χορό ήρθε στην ηλικία των τεσσάρων ξεκινώντας μπαλέτο. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό κατακτώντας Πανελλήνιες και Διεθνείς διακρίσεις στον χώρο, στον οποίο ανέλαβε και ρόλο προπονήτριας. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με διάφορα είδη χορού όπως σύγχρονο, Commercial, high heels, Bharatanatyam και oriental. Η ενασχόλησή της με το Bollywood ξεκίνησε το 2017 στην 1st Bollywood Dance Academy Greece όπου παρακολούθησε πληθώρα μαθημάτων με την Άννα Δημητράτου, τον Sumon Rudra και την Κλεονίκη Καραχάλιου καθώς επίσης και σεμινάρια με καταξιωμένους στον χώρο χορευτές και χορογράφους (Άννα Δημητράτου, Sumon Rudra, Naz Choudhury, Carolina Rubio, Kleoniki Karahaliou, Kinga Malec, Lavesh Pritmani, Pavan Prasad κ.α.) Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην 1st Bollywood Dance Academy Greece, όπου το 2022 απόκτησε το δίπλωμά της. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά show (Ελλάδα Έχεις Ταλέντο) και τηλεοπτικές εκπομπές (Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση, Πρωινιάτικα, Έλα Χαμογέλα κ.α.) καθώς επίσης και σε διάφορα Video Clip γνωστών Ινδών τραγουδιστών. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της χορεύοντας για τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi.
Μαρία Ειρήνη Χατζηπαναγιώτη
Oriental
Η Μαρία- Ειρήνη Χατζηπαναγιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην ηλικία των δέκα ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το χορό. Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη χορού όπως ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, λάτιν, hip hop καθώς και με είδη γυμναστικής όπως pilates και yoga. Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές της ως οινολόγος, ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό Oriental, καθώς και με το Tribal Fusion Bellydance.
Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στους ανατολίτικους χορούς στο Artistic Studio Oriental Expression δίπλα στην Άννα Δημητράτου και έχει αποκτήσει Δίπλωμα πιστοποιημένο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού (International Dance Council - CID) το 2021.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από δασκάλους και χορογράφους διεθνούς φήμης ενώ εξακολουθεί να ενημερώνεται. Έχει αποσπάσει διακρίσεις, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς Oriental. Χορεύει σε show, events, φεστιβάλ και είναι ενεργό μέλος της επαγγελματικής ομάδας του Artistic Studio Oriental Expression.
Άννα Νικολουδάκη
Bollywood
Η Άννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε τον χορό με μαθήματα λάτιν, hip-hop & oriental για 2 χρόνια. Έπειτα έγινε μέλος της 1ης Ακαδημίας Bollywood Dance το 2018, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων Άννα Δημητράτου και Sumon Rudra. Συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα κλασσικού ινδικού χορού Bharatanatyam με την Κλεονίκη Καραχάλιου από το 2019. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με καταξιωμένους Ινδούς και Ευρωπαίους χορευτές όπως τους Hemant Devara, Shampa Gopikrishna, Kumar Sharma, Kinga Malec, Chase Constantino κ.α. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της επαγγελματικής ομάδας της Ακαδημίας και συμμετέχει σε εκδηλώσεις, γαμήλια show και flashmob. Το 2022 απέκτησε το δίπλωμά της ως δασκάλα Bollywood. Το 2023 κέρδισe με το ντουέτο Thumka Queens την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 9ου Φεστιβάλ Bollywood & Πολυπολιτισμικών Χορών με δική της χορογραφία, στην κατηγορία group of the year.
Εξωτερικοί Συνεργάτες
Δημήτρης Τερεζάκης
PERCUSSIONIST
Ο Δημήτρης Τερεζάκης δραστηριοποιείται ενεργά και πανελλαδικά στο χώρο της μουσικής και της διασκέδασης ως μουσικός κρουστών οργάνων. Τα τελευταία 10 χρόνια τον κέρδισε η κουλτούρα της Μέσης Ανατολής και ο χώρος του Oriental, με αποτέλεσμα να ασχολείται αυστηρά αποκλειστικά και επαγγελματικά μόνο με αυτόν. Μαθητεύει επί σειρά ετών δίπλα στον μουσικό και δάσκαλο, Χρόνη Ταξίδη. Με συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το «To dance or not to dance» το 2017, στην μουσική σκηνή Ρυθμός stage στην Αθήνα, συνεχόμενες φορές συμμετοχή στο Φεστιβάλ Bellysimo Oscar της Ιταλίας, ως μέρος του Tabbal Group, καθώς και στο Enigma of Arabia Φεστιβάλ στο Κίεβο. Επίσης έχει συμμετάσχει στο «Ελλάδα έχεις Ταλέντο», το 2018. Τα βίντεό του στο YouTube και στο Spotify με δικές του δημιουργίες, έχουν χιλιάδες θεάσεις και ακροάσεις.